Frågor & svar
Medlemsförmåner

Så blir du en hållbar naturvetare

Vi på Naturvetarna arbetar för att du ska må bra och vara långsiktigt hållbar i din karriär. Hållbarhet handlar om balans i hela vardagen, inte bara på jobbet. Därför vill vi stötta dig som medlem i din personliga hållbarhet, genom seminarier och den nya medlemstjänsten SustaiNa.

Stress är vår tids folksjukdom. I ett alltmer gränslöst och digitalt samhälle blir förmågan att värna den egna hälsan och sätta gränser allt viktigare. Det gäller både arbetslivet och privatlivet. Vi behöver ha rimliga förväntningar på vår vardag, kunna säga nej och prioritera återhämtning i vardagen. En ökad medvetenhet om vad som påverkar oss är ett första steg, men att skapa förändring i tillvaron är ofta svårt.

Elisabeth-Moller_210x300px.jpgDet menar Lisa Möller som är karriärrådgivare på Naturvetarna och som även leder förbundets satsning på personlig hållbarhet.

Ökad efterfrågan

- Vi har märkt av en ökande efterfrågan bland våra medlemmar på stöd i att hantera en stressfylld tillvaro, säger Lisa Möller. Därför har vi inlett ett samarbete med Sustain You, som utvecklar metoder i och sprider kunskap om personlig hållbarhet.

- Vi är väldigt glada att kunna erbjuda den nya medlemstjänsten SustaiNa tillsammans med Sustain You. Med SustaiNa har vi möjlighet att stötta de medlemmar som önskar ett konkret verktyg för sin personliga hållbarhet, utöver de seminarier vi håller idag, säger Lisa Möller som också föreläser i ämnet.

Naturvetarnas nyligen genomförda medlemsundersökning visar att många vill förändra sin tillvaro men har svårt på grund av brist på energi och tid. Om livssituationen skulle vara mindre stressad uppgav 60 procent av de som deltog i undersökningen att de skulle träna mer, 54 procent skulle ägna mer tid med personer som de upplever som viktiga och 47 procent menar att de skulle sova bättre.

Hjälp att prioritera

– Mycket handlar om det aktivitetsöverskott som många har i sina liv. Man behöver helt enkelt hjälp att prioritera och välja bort saker. Här är SustaiNa en bra metod som kan frigöra tid till det du mår bra av, säger Lisa Möller.

Hon har själv erfarenhet av stressrelaterad ohälsa och använder SustaiNa som ett stöd i sin vardag.

– Att skapa nya vanor är inte enkelt, men SustaiNa gör det enklare, säger Lisa Möller. Genom att följa strukturen och göra övningarna kommer du att kunna identifiera vilka steg just du behöver ta för att genomföra hållbara förändringar. Själv har jag bland annat blivit betydligt bättre på att säga nej, prioritera mitt behov av återhämtning och be om hjälp oftare.

- Varje litet steg i rätt riktning gör skillnad. Varje ny vana du skapar är en pusselbit i ditt nya hållbara liv, säger hon med övertygelse.

Läs mer om Naturvetarnas nya medlemstjänst SustaiNa

Hur hållbar är du? Testa ditt Hållbar Vardag Index här

Naturvetarnas 10 tips för att bli mer personligt hållbar

 

Seminarier i personlig hållbarhet

Genom medlemsseminarier i personlig hållbarhet vill vi sprida kunskap om hur du kan göra dig själv mer hållbar i din vardag. Läs mer här. 

Senast uppdaterad: