Frågor & svar
Kalender

March for Science

Lördagen den 22 april samlas människor runt om i världen till en March for Science. I Sverige blir det manifestationer i Stockholm, Göteborg och Uppsala. Sammantaget väntas hundratusentals människor i mer än 400 städer visa sitt stöd för vetenskapen. Naturvetarna är en av de organisationer som är engagerade i manifestationen.

  • Startar: 2017-04-22 12:00
  • Slutar: 2017-04-22 15:00
  • Plats: Stockholm
  • Lokal:

Initiativet kommer från USA, där forskare och allmänhet vill stå upp för vikten av vetenskap och för att forskningsbaserad kunskap kommer till användning i samhället. Här ingår också att motverka faktaresistens, alternativa fakta och falska nyheter.

Men det är viktigt att komma ihåg att det är en manifestation för vetenskap och inte en demonstration mot vissa makthavare, säger Cissi Askwall, generalsekreterare Vetenskap & Allmänhet, som samordnar aktiviteterna i Stockholm.

En särskild poäng är att vetenskapen inte känner några gränser, att den bygger på mångfald och öppenhet och berör alla människor.
I Stockholm avgår March for Science från Mariatorget på Södermalm klockan 12. Den följer sedan mindre gator via Mosebacke och Folkungagatan, fram till målet Medborgarplatsen. Här följer ett scenprogram med forskare, artister och företrädare för olika delar av samhället.

Ett trettiotal organisationer är engagerade i manifestationen i Stockholm, bland andra Naturvetarna.

Kunskap gör människan redo att klara av de utmaningar som vår värld ställs inför. Vårt behov av kunskap är omättligt – men den måste vara fri, tillgänglig och korrekt! Många naturvetare bidrar till att vi får den kunskap som krävs för att säkra världens framtid. Därför deltar Naturvetarna i March for Science, säger Ivar de la Cruz, förbundsstyrelsens ordförande i Naturvetarna.

Organisationer och enskilda personer kan stödja manifestationen på flera sätt, till exempel genom att sprida information, vara volontär den 22 april, bidra med pengar eller annat som behövs.

I Naturvetarna tror vi att många naturvetare känner särskilt starkt för vetenskap och för att vi använder resultatet av forskning för att skapa världens framtid. En stor del av våra medlemmar är verksamma inom forskning och utveckling. Vi vill uppmana så många som möjligt att visa sitt engagemang genom att delta i någon av marscherna i Stockholm, Uppsala eller Göteborg, säger Johan Ahlgren, marknads- och kommunikationschef i Naturvetarna.

Arrangörerna hoppas att manifestationen blir startpunkten för ett pågående samtal om hur synen på forskningsbaserad kunskap kan stärkas.

Läs mer på manifestationens svenska och internationella webbplats

March for Science i Göteborg

March for Science i Uppsala