Jobb, lön och villkor
Foto: Colourbox

Checklista inför nya jobbet

Har du fått ett nytt jobb? Innan du skriver på kontraktet finns det några saker som du och din arbetsgivare ska komma överens om. Dina arbetsvillkor och lön till exempel.

1. Finns kollektivavtal?

Om din arbetsgivare har kollektivavtal har du ett bra grundskydd med flera förmåner. Det reglerar alla viktiga frågor som:

 • arbetstid
 • semester
 • sjuklön
 • föräldralön
 • övertidskompensation
 • ledighet
 • uppsägningstider
 • försäkringar
 • pensioner

När du har kollektivavtal kan ditt anställningsavtal hållas kort. Om arbetsgivaren inte har kollektivavtal blir anställningsavtalet desto viktigare.

Läs mer om fördelarna med att ha kollektivavtal

2. Ditt anställningsavtal

I anställningsavtalet ska det framgå vilken befattning du ska ha, arbetstider, semester, samt din lön och när den betalas ut med mera. Anställningsavtalet är din säkerhet om arbetsgivaren inte skulle leva upp till vad man lovat dig. Därför är det viktigt att avtalet är underskrivet av både arbetsgivaren och dig senast samma dag som du börjar din anställning.

Enligt Lagen om anställningsskydd, LAS, ska arbetsgivaren ha givit dig skriftlig information om alla villkor senast en månad efter att du börjat.

I anställningsavtalet ska också framgå vilket kollektivavtal som gäller. Om arbetsgivaren inte har kollektivavtal blir anställningsavtalet desto viktigare.

Läs mer om vad som bör ingå i anställningsavtalet

3. Anställningsform

Det ska framgå vilken anställningsform du har. Du kan ha en tillsvidareanställning eller en tidsbegränsad anställning, till exempel ett vikariat eller vara timavlönad.

Normalt sett kan du inte säga upp dig från en tidsbegränsad anställning. Därför kan det vara bra att komma överens med arbetsgivaren om en uppsägningstid ifall du till exempel har ett vikariat, eller ett sommarjobb. 

Tänk på att om du är timavlönad har du inte rätt till sjukpenning om du till exempel blir sjuk mellan arbetspassen. Du får enbart ersättning för de dagar du kan bevisa att du var inbokad för arbete.

Läs mer om olika anställningsformer.

4. Din lön

Se till att få rätt lön på första jobbet efter examen. En för låg ingångslön är svår att rätta till i efterhand, med risk för att halka efter lönemässigt under hela karriären. Det är din kompetens och ditt ansvar, tillsammans med prestationer, som ska avgöra din lön. För att få en idé om vart du ska ligga i löneenivå kan du ta del av aktuell lönestatistik i Saco lönesök eller genom att kontakta Naturvetarnas medlemsrådgivning.

5. Rådgivning

Om du vill ha rådgivning kring ditt avtal innan du skriver på eller har andra frågor som rör ditt jobb och lön är du välkommen att kontakta Naturvetarnas medlemsrådgivning.

6. Inspirera andra!

Tipsa oss så får du vara med under På nytt jobb i tidningen Naturvetare och på webben! Då är du med och inspirerar andra naturvetare mitt i karriären.

För dig som ska sommarjobba

Du som sommarjobbar har vissa rättigheter, som kan variera beroende på vilket avtal som finns på arbetsplatsen:
 • Elva timmars vila per dygn och 36 timmars sammanhängande vila varje vecka.
 • Fem minuters rast per timme, som ofta slås ihop till en kvarts paus på förmiddagen och en på eftermiddagen. Rasten ingår i arbetstiden och är betald. Om du jobbat minst 5 timmar har du rätt till 30 minuters rast. Lunchrasten, som ska vara minst en halvtimme lång, ingår inte i arbetstiden. Därför har du rätt att lämna arbetsplatsen under lunchen.
 • Semester. Senast vid din sista löneutbetalning ska du få ut de semesterdagar du har tjänat in. För de semesterdagar du inte tagit ut får du semesterersättning som utgör 12 procent av lönesumman. Semesterersättningen ska alltså inte vara en del av den lön ni avtalat om utan vara utöver lönen.
 • Ett intyg från din arbetsgivare som du kan ha utöver ditt cv. Däremot är det upp till arbetsgivaren om du också får ett betyg på din insats.

Sommarjobb är inte bara en väg in på arbetsmarknaden. För många studenter är det en nödvändighet för att få ekonomin att gå ihop. Gå därför inte med på skamlön eller att jobba gratis. Det är din prestation som ska avgöra hur mycket du får i lön, även om du är anställd för en kortare period.

Senast uppdaterad:
Naturvetarna sparar viss data (cookies) för att ge dig en bättre upplevelse. Genom att använda Naturvetarnas webbplats godkänner du detta / Om cookies