Fråga oss här!
Jobb, lön och villkor

Strejk

Under tiden då ett kollektivavtal gäller råder, som huvudregel, fredsplikt för parterna. Om ett kollektivavtals giltighetstid har gått ut och inget nytt har tecknats kan fackförbunden eller arbetsgivaren vidta åtgärder enligt de spelregler som finns på den svenska arbetsmarknaden.

För att få till en överenskommelse med arbetsgivarorganisationen har fackförbunden rätt att bland annat varsla om strejk eller sätta företag i blockad. Arbetsgivaren kan använda så kallad lockout, vilket innebär att de stänger de anställda ute från arbetsplatsen.

Rätten till strejk är ett verktyg för att skapa rimliga villkor och motverka missförhållanden på arbetsplatser. Men det är en rättighet som måste användas med förnuft.

Det är ditt fackförbund som beslutar om strejk och ersättning om du tas ut i strejk.

En strejk som inte utlyses av fackförbund kallas för vild strejk. Med anledning av fredsplikten har fackförbund en skyldighet att motverka vild strejk.

Senast uppdaterad:
Naturvetarna sparar viss data (cookies) för att ge dig en bättre upplevelse. Genom att använda Naturvetarnas webbplats godkänner du detta / Om cookies