Fråga oss här!
Jobb, lön och villkor

Karriärmöjligheter

Som naturvetare finns det obegränsade möjligheter att utvecklas och byta inriktning i ditt arbetsliv. Läs mer om vanliga karriärvägar för naturvetare, och låt dig inspireras av vad andra arbetar med på våra arbetsmarknadssidor. 

Våra medlemmar arbetar inom inom life science, hälso- och sjukvård, jord, skog och miljö, de fysiska vetenskaperna, matematik och data. De arbetar inom näringslivet, på myndigheter, högskolor, kommuner och regioner.

Om du är sugen på att ta nästa steg i karriären, fundera igenom vad du är bra på, vad du tycker är roligt och hur din kompetens kan användas. Att byta bransch och arbetsmarknadssektor kan vara ett lyft för din utveckling och även lön.

Läs mer om var naturvetare kan jobba på våra arbetsmarknadssidor.

Forska

För många är forskarutbildningen ett riktigt karriärlyft. Det är också ofta en nödvändighet om du vill etablera dig som specialist. Tänk dock på att det finns relativt få specialisttjänster och att du kan behöva flytta, även utanför Sverige, för att få det jobb du vill ha.

En forskarexamen ger mycket mer än ren sakkompetens. Du har ett vetenskapligt förhållningssätt och kan ta till dig nya forskningsresultat. Det är värdefullt om du ska arbeta inom näringslivet, där du måste kunna inhämta ny kunskap för att lösa problem och för att utveckla verksamheten och dig själv professionellt.

Efter forskarexamen bedriver vissa naturvetare egen forskning och etablerar sin egen forskargrupp inom akademin. Andra lämnar akademin för att arbeta på exempelvis forskningsintensiva företag. 

Bli chef

Om du är intresserad av människor, har ett smittande engagemang och ledaregenskaper kanske du ska fundera på en chefskarriär. Att arbeta som chef är både utvecklande och lärorikt. Som chef får du stort ansvar för verksamhet och personal.

Vill du ta nästa steg i karriären och bli chef är ett tips att kompetensutveckla dig i ledarskapsfrågor.

Läs mer om vad vi erbjuder dig som chefsmedlem

Starta företag

Att starta eget företag innebär att du kan arbeta med det du anser ha stor potential ute hos andra arbetsgivare eller kunder. Det innebär stor frihet och gott om utmaningar som berikar dig och din karriär. Läs mer om vad vi erbjuder dig som egenföretagare. 

Gör din egen karriärplan

Vad vill du göra om ett år, tre år och fem år? Gör en egen karriärplan för att sammanställa dina tankar och värderingar kring vart du vill i ditt arbete.

Börja med att fundera på vad du vill och vilka insatser och aktiviteter du behöver göra för att nå dit. Det kan handla om allt från seminarier och kompetensutveckling till att se över dina nätverk. Sätt upp mål för framtiden, både långsiktiga och kortsiktiga mål. Hur ser ditt drömjobb ut? Vad vill du med ditt arbete?

Kompetensutveckling

Livslångt lärande är viktigt för ett utvecklande arbetsliv. Om du vill utvecklas i din roll och anta nya utmaningar, är kompetensutveckling ett bra steg att nå ditt mål. Det ger också många fördelar för din arbetsgivare. Ta därför själv initiativ till att prata om vilken kompetensutveckling du ser att du behöver och hur det kan bidra till er verksamheten med din arbetsgivare.

På de arbetsplatser som har kollektivavtal är kompetensutveckling en självklar del av anställningsförmånerna. Kolla med din arbetsgivare eller fackliga förening vad som gäller på din arbetsplats.

Senast uppdaterad:
Naturvetarna sparar viss data (cookies) för att ge dig en bättre upplevelse. Genom att använda Naturvetarnas webbplats godkänner du detta / Om cookies