Frågor & svar
Det här är vi

Att vara kongressombud

Som kongressombud representerar du tillsammans med 54 andra naturvetare alla förbundets medlemmar under kongressen. För att du som är kongressombud ska känna dig trygg i ditt uppdrag på kongressen har vi tagit fram en guide – Naturvetarnas kongresskola. 

Under kongressdagarna är du med om spännande möten, lyssnar på inspirerande föredrag och pratar om vad som är viktigt för naturvetare och vad en facklig organisation för naturvetare behöver fokusera på.

Förbered dig inför kongressarbetet genom att se filmen ovan. Du kan också ladda ner en skriftlig version av kongresskolan. 

Kongresskolan 2018

Redan innan kongressen får du möjlighet att träffa andra ombud och bekanta dig med de frågor som ni medlemmar och styrelsen vill att kongressen diskuterar. Du behöver sätta dig in i de förslag som kommit in, men du får också möjlighet att i lugn och ro, inför kongressen, diskutera alternativ till förslagen.

Som kongressombud väljs du som representant för medlemmarna ända fram till nästa kongress, dvs 2021. Under tiden fram till dess möts förbundsrådet vid två tillfällen. Om du är den som får flest eller näst flest antal röster i din valkrets, kommer du att bli inbjuden till förbundsrådet för att följa upp att styrelsen jobbar efter det som ni gemensamt beslutat om på kongressen. Här kan du läsa om förbundsrådet 2017.

Självfallet får du som ombud ersättning för förlorad arbetsförtjänst och resa både vid kongressen och förbundsrådet. Vi försöker i möjligaste mån även säkerställa att du kan ta dig till och från Stockholm samma dagar som kongressen infaller.

Senast uppdaterad: