Frågor & svar
Om oss

Rapporter

Här kan du ladda ner Naturvetarnas rapporter om våra prioriterade frågor som exempelvis grön omställning, villkor inom akademin, hållbart arbetsliv, lön och naturvetare inom hälso- och sjukvården.

Löner inom livsmedel, lantbruk och djursjukvård

Denna rapport ger dig koll på hur löneläget såg ut under 2023 och en överblick på arbetsmarknaden inom livsmedel, lantbruk och djursjukvårdssektorn. Du måste logga in som medlem för att nå rapporten.

Löner inom skog

Denna rapport ger dig koll på hur löneläget såg ut under 2023 och en överblick på arbetsmarknaden inom skogssektorn. Du måste logga in som medlem för att nå rapporten.

Löner inom life science

Denna rapport ger dig koll på hur löneläget såg ut under 2023 och en överblick på arbetsmarknaden inom life science-sektorn. Du måste logga in som medlem för att nå rapporten.

Löner inom tech

Denna rapport ger dig koll på hur löneläget såg ut under 2023 och en överblick på arbetsmarknaden inom tech-sektorn. Du måste logga in som medlem för att nå rapporten.

Löner inom miljö

Denna rapport ger dig koll på hur löneläget såg ut under 2023 och en överblick på arbetsmarknaden inom miljösektorn. Du måste logga in som medlem för att nå rapporten.

Framtiden kräver STEM

Sveriges ambition – att inta en ledande position inom den gröna omställningen – står inför ett allvarligt hinder: den växande STEM-krisen. Trots ett ökat behov av kompetens inom dessa områden minskar intresset för STEM bland Sveriges unga. Det behövs åtgärder både på kort och lång sikt för att Sverige inte ska hamna på efterkälken inom grön innovation vilket skulle äventyra vår nationella konkurrenskraft.

Naturvetarbarometern 2023

För andra året i rad har vi frågat våra medlemmar vad som gör en arbetsgivare attraktiv, men även klassat vilka företag och organisationer de helst vill arbeta hos. Nära 6 000 medlemmar och studenter har svarat.

Naturvetarnas inspel till regeringen angående John Hasslers klimatrapport

Naturvetarna har tagit del av John Hasslers klimatrapport och vill understryka vikten av att förvalta Sveriges klimatledarskap på den internationella arenan. Genom att ligga i framkant av klimatomställningen kan vi påverka och inspirera andra länder. Sänks i stället ambitionerna går den möjligheten förlorad.

Sverige klarar sig inte utan utländska forskare

Sverige har alltför få forskarutbildade, och är ett litet land, därför är både akademin och näringslivet beroende av att kunna rekrytera internationellt. Men med strängare och krångligare lagar och en hård retorik om människor från andra länder kommer vår attraktionskraft att påverkas negativt. Det drabbar Sverige som framstående kunskapsnation.

20 förslag för att stärka svensk forskning och innovation

Världen står inför flera utmaningar som har bäring på hela samhällets funktionalitet och människors liv och hälsa, där naturvetenskaplig forskning är en viktig del av lösningen. Vi har frågat våra forskande medlemmar vad de tycker är viktigast för en svensk forskning i världsklass, och hur de som forskar inom akademin upplever sin arbetssituation.