Vi erbjuder

Fråga en naturvetare: Hur påverkar äggfrossan kroppen?

Påsken närmar sig med stormsteg. Vi brukar roa oss med att äta så många ägg som möjligt. Tidigare pratade man om risken för kolesterol som täpper igen blodkärlen. Är det en myt och finns det andra risker/nytta med ägg?

Publicerad: Uppdaterad:

Kolesterol behövs i kroppen, som själv producerar kolesterol motsvarande innehållet i ungefär tre ägg. Kroppens kolesterol-produktion anpassas efter intaget från maten. Såklart kan det bli fler ägg än tre under påskafton, men den främsta effekten av att äta många ägg under en period är ett bidrag av fina vitaminer och mineraler. Exempelvis ger fyra ägg a 50 gram hela dagsbehovet av vitamin E och B12 samt långt över halva dagsbehovet av selen och A-vitamin.

Lägg därtill påskens lax och sill så har du en hälsobomb för kroppen och kärlen.

Ägg innehåller även en hel del protein, vilket ger hög mättnad som gör att du orkar äta mindre av onyttiga livsmedel. Det som främst höjer kolesterolnivån i blodet och ökar risken för hjärt-kärlsjukdomar är socker och raffinerade kolhydrater samt mättat fett.

Karin Jonsson, doktorand vid avdelningen för livs- medelsvetenskap, Chalmers

Kommentarer

Kommentera