Vi erbjuder

Fråga en naturvetare: Hur nyttig är chokladen?

Det kom en rapport om att man bör äta 100 gram choklad per dag.
Finns det belägg för det, eller är det en önskedröm?

Publicerad: Uppdaterad:

Det är stor skillnad på choklad och choklad. För att få en positiv hälsoeffekt ska det vara choklad med väldigt hög halt kakao. Helst 80 procent, men åtminstone 70-75 procent. Det är då som chokladen har en hög halt av de ämnen som är bra för oss, så kallade flavonoider. Flavonoider är väldigt bra för våra blodkärl.

En chokladkaka innehåller mycket fett och socker. Äter man för mycket av det tar man bort den positiva effekten. Man kan alltså inte äta en vanlig mjölkchokladkaka.

100 gram per dag låter väldigt mycket. Det kan räcka med mindre. 30 gram ger också en positiv effekt. Men som alltid handlar det om vem man är, vilka gener och förutsättningar man har, är man diabetiker eller överviktig är det kanske inte så bra att äta stora mängder. Är det väldigt mörk choklad med riktigt hög kakaohalt kan det alltså vara bra att äta stora mängder. Men regelbundet intag av små mängder är också bra. Framför allt blir man glad av det.

Marie Alminger, docent på Biologi och bioteknik, avdelningen Livsmedels-
vetenskap, Chalmers

Kommentarer

Kommentera