Vi erbjuder
Rulla, rulla liten bulla. Foto: Colourbox

Pyssla i påsk!

Påsken är en bra ursäkt för att göra och äta godis. Dietisten och matbloggerskan Helena Böös, Ystad, delar med sig av sina godaste recept.
Publicerad:

Mammas marsipan

Gammalt marsipanrecept som jag ”ärvt” av min mamma:

Recept till många figurer:

* 1,5 dl vispgrädde
* 1,5 dl vetemjöl
* 300 g mandel
* 1 st bittermandel
* ca 400 g florsocker
* karamellfärg
* Till garnering: blockchoklad, vit choklad, kokos, strössel och annat man kan tänkas använda sig av som är ätbart.

Gör så här:

Blanda mjölet och grädden i en kastrull. Värm upp den och koka den tills den blir lite ”transparent” i färgen och lossnar lätt från botten i kastrullen. Rör om hela tiden. Skålla mandeln (värm upp i vatten och ta bort skalet) och mal den sedan i en mandelkvarn. Blanda den avsvalnade gräddblandningen med den malda mandeln. Tillsätt florsocker lite i taget och arbeta till en smidig och fast deg. Dela upp degen i bitar och färga dem i de färger du vill ha, med hjälp av karamellfärgen. Smält choklad till garnering. Sen är det bara att börja göra figurer!

Aprikos- och nötbollar

Lite nyttigare påskgodis, då det är gjort av torkad frukt och nötter och innehåller nyttiga fetter. Man kan njuta med gott samvete helt enkelt!

Ingredienser (ca 20-25 st):

*  2 dl naturella cashewnötter
*  1,5 dl hasselnötter
*  2 dl torkade aprikoser
*  1 msk kakao
*  skal och saft ifrån 1 liten apelsin
*  1 msk honung
*  kakao att rulla kulorna i

Gör så här:

Mixa nötterna i en matberedare. (Jag använde en stavmixer men då flög de all världens väg...) Tillsätt kakao, aprikoser, saft och skal samt honung och mixa ytterligare till en seg och trevlig smet. Forma smeten till bollar och rulla i kakao. Mums!

Fler påskrecept hittar du på Helenas blogg: http://matresan.blogg.se

Kommentarer

Kommentera