Vi erbjuder
1

Tidning och nyheter

Du som är medlem i Naturvetarna får tidningen Naturvetare sju gånger per år. Den innehåller djuplodande och inspirerande reportage, samt det senaste från naturvetares arbetsmarknad och karriär. Fokus ligger på forskning, bransch, karriär, vetenskap och ledarskap. 

På denna sida hittar du alla publicerade nyheter från Naturvetarna. 

Vill du annonsera i tidningen, klicka här.

Kontakta redaktionen på redaktion@naturvetarna.se.

Filtrera artiklar

2435 artiklar

Dricksvatten räddas när mark saneras

Klorerade lösningsmedel från en gammal nedlagd kemtvätt var på väg att förgifta dricksvattnet för de boende i Kristianstad. Nu saneras hela området och vattenreservoaren kan räddas. Geologen Hanna Lindvall har en nyckelroll i det arbetet.

Nya pengar till forskning

Men mer behövs för att klara samhällets utmaningar. Här ger fyra aktörer i Forskningssverige sin syn på den forskningsproposition som regeringen presenterade före jul.

Längre uppehållstillstånd för doktorander

Nu förbättras villkoren för doktorander med uppehållstillstånd för studier. I stället för ettåriga uppehållstillstånd kan man söka för två år.

Helena leder unga forskare framåt

Hur kan en relation mellan en handledare och doktorand se ut när den fungerar som bäst? Ett tips förde oss till Karolinska universitetssjukhuset, där professor Helena Erlandsson Harris lotsar Raya Saleh rätt i forskargruppens jakt på medicin mot inflammationer.

Månadens fråga: Hur hanterar du stress på jobbet?

Allt fler drabbas av stressrelaterade sjukdomar. Kvinnor löper större risk än män, enlig en färsk undersökning. Men det finns metoder för att klara stressen, som fysisk aktivitet och mindfulness. Nu undrar vi vad du och din arbetsgivare gör för att klara det uppskruvade tempot?

Balans i livet viktigast för unga i karriären

Balans mellan arbete och privatliv är viktigast för studenter i den framtida karriären. En trygg anställning ligger också i topp på önskelistan.

Naturvetarna yrkar på löneökningar om 2,8 procent

Nu har startskottet gått för årets avtalsförhandlingar. Den 21 december växlade Naturvetarna och Sveriges ingenjörer yrkanden med arbetsgivaren IKEM, Innovations- och kemiföretagen.

DUELLEN: Är hyggen på väg bort?

Den mesta skogen i Sverige sköts traditionellt med hyggen som resultat. Men andra metoder, med en mix av olika trädslag och åldrar, är på frammarsch. En expert på hyggesfritt skogsbruk menar att den metoden är överlägsen den traditionella. Skogsprofessorn på Södra har en helt annan uppfattning.

Tack till dig som svarat på löneenkäten!

Om två veckor kommer alla våra medlemmar att få tillgång till färsk lönestatistik. Tack vare att du svarat är detta Sveriges bästa lönestatistik för naturvetare.