Vi erbjuder
1

Tidning och nyheter

Du som är medlem i Naturvetarna får tidningen Naturvetare sju gånger per år. Den innehåller djuplodande och inspirerande reportage, samt det senaste från naturvetares arbetsmarknad och karriär. Fokus ligger på forskning, bransch, karriär, vetenskap och ledarskap. 

På denna sida hittar du alla publicerade nyheter från Naturvetarna. 

Vill du annonsera i tidningen, klicka här.

Kontakta redaktionen på redaktion@naturvetarna.se.

Filtrera artiklar

2479 artiklar

När antibiotika inte längre hjälper

Antibiotikaresistens är ett allvarligt hot mot sjukvården och människors hälsa. Nu jobbar man på bred front för att vinna kriget mot resistenta bakterier i samhället.

Våga ta steget och bli chef

Jag har haft förmånen att vara chef ett antal gånger under min yrkeskarriär. Nu är jag inne på sista vändan som tillförordnad förbundsdirektör för Naturvetarna innan pensionen väntar.

Lovisa och Lucia gick från akademin till industrin

Två av de forskare som jobbar inom bioteknikbolaget Aventure AB är Lovisa Heyman-Lindén och Lucia Casal-Dujat. Båda är ”senior scientists” och anställda i olika dotterbolag till Aventure.

Havrelatte till fikat, tack!

En kemiprofessor i Lund tog sin forskningsidé hela vägen till marknaden. Den mjölkliknande drycken, med havre som bas, kan bli ett trumfkort i jakten på klimatsmart och hälsosam mat.

Sänk tempot och slipp stressen

Höga krav på jobbet och för lite tid att leva upp till dem, ger en ökad risk för stress och ohälsa. Med struktur och tydliga förväntningar får du en bättre arbetssituation.

”Vad får dig att längta till jobbet varje dag?”

Struktur, strategi och mandat i all ära. Att gilla människor och vara nyfiken på hur medarbetarna fungerar är grunden för att lyckas som chef, menar Helena Källerman, som talade för naturvetare och andra akademiker på Chefsfredag i Örebro.

Fråga experten: vad innebär en varning?

Jag och min chef är oense om en sak. Chefen hotar med att varna mig om inte jag accepterar hens beslut. Vad innebär en varning och vad krävs för att man som anställd i kommunen ska få en varning?

Hon får alla att dra åt samma håll

Projektets deltagare är spridda både i geografi och kompetens. Jägmästaren Gunilla Oleskog håller ihop helheten och gör insatser för landets våtmarker och vattendrag.

Ny visselblåsarlag och stärkt meddelandeskydd

Den 1 juli får privatanställda i offentligt finansierad verksamhet ett starkare meddelarskydd. Sedan 1 januari har också så kallade visselblåsare ett förstärkt skydd.