Vi erbjuder
1

Tidning, nyheter, annonsering

Du som är medlem i Naturvetarna får tidningen Naturvetare sju gånger per år. Den innehåller djuplodande och inspirerande reportage, samt det senaste från naturvetares arbetsmarknad och karriär. Fokus ligger på forskning, bransch, karriär, vetenskap och ledarskap. 

På denna sida hittar du alla publicerade nyheter från Naturvetarna. 

Vill du annonsera i tidningen, klicka här.

Vill du kontakta redaktionen, mejla redaktion@naturvetarna.se.

Filtrera artiklar

2539 artiklar

Fråga en naturvetare: Hur ökar jag äppelskörden?

Satte ett äppelträd för några år sedan, men det står och stampar. Frukterna av sorten Aroma brukar vara rätt många, men små. Vad ska jag göra för att öka skörden?

Fråga en naturvetare: Varför luktar det så gott efter ett regn?

Jag har inget fullständigt svar, men en molekyl som vi kan känna av väldigt tydligt är geosmin (dimethyl-1,2,3,4,5,6,7,8-octahydronaphthalen-4a-ol) och som de flesta av oss upplever som doften av fuktig jord.

Saco-S-avtal visar vägen

Nu vill arbetsgivarna i staten att den lönemodell som gäller för Saco-S, där Naturvetarna ingår, även ska införas inom övriga staten.

Fler fasta jobb på högskolorna höjer kvaliteten

Mer än var fjärde forskare och lärare på våra universitet och högskolor saknar fast anställning. Detta skapar otrygghet som medför ineffektiva forskningssatsningar och sämre undervisning, skriver Sveriges Ingenjörer och Naturvetarna.

Fråga en naturvetare: Varför ska mårdhunden utrotas?

Har hört att mårdhunden skulle kunna ställa till problem om den blir allmän i Sverige. På vilket sätt kan den skada och vad gör man för att stämma i bäcken?

Saco-S:s avtalsinriktning är överlämnad

Saco-S har lämnat avtalsinriktning i avtalsrörelsen för statlig sektor. Bland annat handlar det om balans i arbetslivet, anställningstrygghet och minskad sjukfrånvaro.

Efter jobbet: Rebecca lär känna sig själv på vandringen

Att vandra i naturen kan vara en sällskapsresa och ett sätt att lära känna sina gränser. Rebecca Enroth tänker så bra när hon vandrar genom ett försommargrönt Småland. Ett tips är att förbereda sig ordentligt.

Han kartlägger Vintergatan

I tre år har satelliten Gaia tagit fotografier av rymden. Dessa används nu för att skapa en 3D-karta över Vintergatan. Astronomen Lennart Lindegren spelar en nyckelroll i karteringen.

Gästkrönika: Framtidens naturvetare formas i förskolan

Sverige ska vara ett land där företag kan starta, expandera och utvecklas. En förutsättning för detta är att företagen kan rekrytera medarbetare med rätt utbildning och kompetens.