Kontakt  |  Press  |  Annonsera  |  Om kakor  |  In English In English  |  RSS RSS

För djurskyddsinspektören hör hot till yrket

Mattias Gårdlund, djurskyddsinspektör i Sjöbo kommun i Skåne, har under sina sex år i yrket, blivit hotad vid flera tillfällen.

Publicerat 2008-12-22

Arbetsmiljö Senast Mattias Gårdlund blev hotad var i våras i samband med ett omhändertagande av ett stort antal djur.
– En man som hade kommit för att hjälpa djurägaren, bad mig dra åt helvete, annars skulle han slå mig på skallen, berättar Mattias Gårdlund.

Att bli hotad är ingenting ovanligt när man jobbar som inspektör, enligt Mattias Gårdlund.
– När man säger att någon inte kan ta hand om sina djur, då är man inne och trampar på deras integritet, det mest heliga de har, och då kan bägaren rinna över, säger han. Ofta handlar det om människor som är psykiskt instabila, som har problem med alkohol eller droger, eller går igenom svåra saker som skilsmässor eller dödsfall i familjen.

 

Hot övergår i våld

Det händer också att hot övergår i våld. I våras slogs en djurskyddsinspektör i Hälsingland medvetslös i samband med en inspektion av en gård där ett får hade rapporterats gå med brutet ben.

Mattias Gårdlund åker alltid ut tillsammans med en kollega på inspektioner som görs utifrån klagomål. Många gånger har han fått poliseskort.
– Man vet aldrig vad man ska vänta sig när man åker ut till en gård som ligger kanske tio mil från kontoret. Lantbrukare har ofta jaktvapen och vi åker ofta hem till tungt kriminella som har hundar.

 

Ett hot är ett för mycket

När Mattias Gårdlund började jobba som inspektör hade han vad han själv kallar för en ”he-man-inställning” till hoten och våldet. Insikten om att redan ett hot egentligen är ett hot för mycket, har vuxit fram under åren i yrket.
– Jag tycker att det är viktigt att man talar om det här, säger Mattias Gårdlund. Jag tror att man har varit för tolerant inom vår yrkeskår. Accepterar man hot och våld, så låter man dem som använder sig av det vinna.

Med tiden tycker Mattias Gårdlund att han har blivit bättre på att läsa situationer och veta när det är dags att åka från inspektionsplatsen och komma tillbaka en annan dag.
– Jag älskar mitt arbete och jag tänker inte låta hoten knäcka mig, säger han.

 
Läs mer:

Sacorapporten Hot och våld mot akademiker

Jobbar inte längre på Naturvetarna


Kommentarer